Merkezi İngiltere'de
bulunan The Fish Foundation (Balık Derneği) Başkanı Dr. Ray Rice,
yaşamın ilk yılının beyin gelişiminin gerçekleştiğini belirterek,
bebeğe mutlaka Omega-3 yağ asitlerinin verilmesi gerektiğini söyledi.
Rice, bir ilaç
firmasının organize ettiği ''Omega-3 Yağ Asitleri'' konulu konferansta,
özellikle balık ve balık yağında bulunan uzun zincirli çoklu doymamış
Omega-3 yağ asitlerinin bedensel ve beyin gelişimi, bağışıklık
sisteminin güçlenmesi için mutlaka alınması gerektiğini belirtti.
Bu
yağ asitlerinin insan sağlığına sağladığı faydalar konusunda insanları
bilinçlendirmek için 1990 yılında The Fish Foundation'ı kurduklarını
anlatan Rice, ''İnsan vücudunun her yaşta Omega-3'e ihtiyacı vardır.
Özellikle yaşamın ilk 1 yılı beyin gelişimi gerçekleştiği için bebeğe
mutlaka Omega-3 verilmesi gerekir'' dedi.
Bebeklerin anne sütüyle
beslenmesinin önemine dikkati çeken Rice, anne sütünün, bebeğin
doğumdan sonra Omega-3 alabileceği çok önemli bir kaynak olduğunu, yeni
doğan bebeklerin bu nedenle en az 6 ay anne sütüyle beslenmesinin
hayati önem taşıdığını bildirdi.
İngiliz Hükümeti'nin 2 ay önce
insanların beslenme rejimlerinde Omega-3 miktarını 2 kat artırmaları
için uyarıda bulunduğunu ifade eden Rice, şunları söyledi:
''İngiliz
Hükümeti, vatandaşlarının günde en az 450 miligram uzun zincirli
Omega-3 yağ asidi almasını tavsiye ediyor. Vatandaşların, Omega-3
ihtiyacını, balık yiyerek, balık yiyemeyenlerin ise balık yağı ya da
Omega-3 yağı katkılı besin takviyeleriyle giderebileceğini açıkladı. Bu
açıklamaya göre, üreticiler Omega-3 katkılı ürünlerinin ambalajlarında
(Bu üründe Omega-3 vardır, Omega-3 ile kalp hastalığı ve kalp krizi
riskiniz azalır) ibarelerine yer verebilecek. Henüz bu kararname yeni
olduğu için bu etiketler gıda maddelerinin üzerine konulmadı, ancak 6
ila 12 ay içinde konulması planlanıyor.''
Omega-3 katkılı ürünler
Şu
anda Fransa, İspanya ve İrlanda'da, Omega-3 katkılı sütlerin
satıldığını anlatan Rice, Avustralya'da ise bu yağ asidinin ekmeğe
konulduğunu ve birçok ülkede bebek mamalarında katkı maddesi olarak
kullanıldığını ifade etti.
Rice, Omega-3 yağ asidinin tavuk
çiftliklerinde yeme karıştırılarak Omega-3 katkılı yumurta elde
edildiğini bunun da İngiltere'yle birlikte Türkiye'de de uygulandığını
kaydetti.
Uluslararası Yağ Asitleri ve Lipit Araştırma
Derneği'nin (İSSFAL) ise yetişkinler için günde en az 500 miligram
Omega-3 alınması yönünde tavsiyede bulunduğunu bildiren Rice, şöyle
konuştu:
''Türk beslenme alışkanlıkları İngiliz'lerin beslenme
şekline benzediği için aşağı yukarı aynı oranda alınması uygun olur.
Omega-3 beslenmenin bir parçası. İlaç olarak algılanmamalı. Eğer
vücutta yeterli düzeyde değilse bu eksikliği takviyeyle telafi
etmeliyiz. Omega-3 eksikliği nedeniyle kalp hastalığı ortaya çıkmaz ama
eksikliği olan bu maddenin telafi edilmesiyle vücudun kendisini savunma
kabiliyeti artar.''